Astigmatizm ve Torik Lens
31.08.2023

Astigmatizm ve Torik Lens

Astigmatizm korneanın her yönde aynı eğiklikte olmamasından kaynaklı gelişen çarpık görmeye dayalı bir göz kusurudur. Buna bağlı olarak retinada bulanık bir görüntü oluşur.Normal kornea küre şeklinde bir yuvarlaktır ancak astigmatizmde yumurta gibi ovaldir . Normal kornea her yönde aynı bombeye sahiptir ancak astigmatizm de kornea bombesi düzensiz eğime sahiptir .

Astigmatizmde göze gelen ışık bir odakta, tek bir noktada kesişemezler ve bu nedenle hem yakın hem de uzak görüş bulanık veya bozulmuş hale gelir. Astigmatizm düzenli ve düzensiz olmak üzere iki tiptedir.

 

 Astigmatizm Çeşitleri

  • Düzenli Astigmatizm

  • Düzensiz Astigmatizm

 

Düzenli Astigmatizm: Korneanın güçlü kırılma ekseni güçsüz kırılma ekseni ile dikey bir pozisyondadır.

Düzensiz Astigmatizm: Gözün iki ekseni birbirine dikey pozisyonda değildir ve korneanın yüzeyinde deformasyonlardan kaynaklanan flu ve bozuk görüntü oluşmaktadır . Gözde astigmatizmin oluşmasının nedeni , çoğunlukla en ön kısımda bulunan kornea bombesinin düzensiz eğime sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Normalinde Kornea hafif bombelidir ve her yönde aynı bombeye sahiptir. Böylece Kornea’ya yansıyan ışık her yönde aynı şekilde kırılır.

 

Astigmat Belirtileri

Astigmat’a sahip kişiler hem yakındaki hem de uzaktaki cisimleri bulanık ve gölgeli görme , küçük yazıları okuyamama , gözleri sık sık kısarak bakma belirtilerine sahiptir . Görüntü hiçbir zaman keskin değildir , daha net görme çabası sonucunda baş ağrısı ve göz etrafında ağrı şikayetleri oluşur . Astigmatizmden kaynaklı görme bozukluklarını düzeltme amacıyla çeşitli teknolojilerle yüksek nem ve oksijen geçirgenliği içerikli aylık , günlük Torik lenslerin yanında renkli torik lensler de üretilmiştir. Torik lensler sferik kontakt lenslere oranla daha keskin bir görüş sağlarlar.

  • Korneanın doğuştan bir şekil bozukluğuna sahip olması sebebiyle ışınlar doğru bir açı ile kırılmaz ve görüşte bulanıklık meydana gelir.
  • Kusursuz bir göz, retinada ışınların doğru kırılması ile net bir görüşe sahiptir.
  • Fakat ışınların korneaya doğru açı ile ulaşmaması ve doğru bir kırılma olmaması gözün kırma kusuru olarak açıklanmaktadır.
  • Astigmatizma, doğuştan gelen kornea şekil bozukluğudur.
  • Astigmatizma da göz kusursuz bir küreye benzer şekilde olması gerekirken ekliptik yumurta benzeri bir şekilde olmasından kaynaklanır.
  • Doğuştan gelebileceği gibi dışarıdan alının bir darbe veya göz kazası ile de meydana gelebilmektedir.
Blog Son Eklenenler
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz atması, yani göz seğirmesi, kontrol edilemeyen ve istemsiz bir göz kası ya da göz kapağı hareketi olarak bilinir. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi, genellikle göz kapağının birkaç saniye boyunca tekrarlayan hareketiyle kendini gösterir.
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz ağrısı, gözün herhangi bir bölgesinde hissedilen bir ağrı veya yanma, batma, veya yabancı cisim varmış hissi ile tanımlanabilir. Görme organında meydana gelen bu ağrı, insanların büyük çoğunluğu hayatlarının bir döneminde yaşadığı yaygın bir şikayettir.
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz kapağında ortaya çıkan yağ bezeleri, çoğu zaman görüntü açısından istenmeyen bir durum olabilir. Bu yağ bezeleri, genellikle estetik bir sorun olarak kabul edilse de bazı durumlarda görmeye engel olabilecek boyutta olabilirler.
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Göz sağlığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Görme kusurları, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilecek problemler arasında yer alır. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozuklukları, gözlük ya da kontakt lens kullanımını gerektirebilir.
Göz Çapaklanması Nedir ve Nasıl Geçer
Göz Çapaklanması Nedir ve Nasıl Geçer
Göz çapaklanması her yaştan kişinin hayatında en az bir kez olsun yaşadığı yaygın bir durumdur. Bebeklikten itibaren görülmeye başlayan bu durum, gözde normal dışında aşırı çapaklanma olarak tanımlanabilir.
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Modern yaşam tarzımızda, gözlerimizi korumak her zaman daha önemli bir hal aldı. Birçok kişi, uzun saatler boyunca dijital ekranlara maruz kaldığı için göz sağlığı sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Hoya gözlük camları ise bu sorunları en aza indirerek göz sağlığınıza önemli bir katkı sağlar.
No Touch Lazer Nedir?
No Touch Lazer Nedir?
Gözdeki miyopi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarının tedavisinde etkili bir yöntem olan excimer lazer, gözün en ön tarafında bulunan saydam dokumuz olan kornea üzerinde işlem yaparak gözdeki kusurları düzelten bir teknolojidir.
Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz kapağı şişmesi yaygın bir durumdur ve çoğu yaştan kişide görülebilir. Genelde göz kapağı ile ilgili bölgede meydana gelen bir sorun olan göz kapağı şişmesi, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durum genellikle iltihaplanma, yaralanma, alerjik madde maruziyeti veya darbe gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.