Göz ile İlgili İlginç Bilgiler
01.09.2023

Göz ile İlgili İlginç Bilgiler

İnsan gözünün en yakın açıdan görünümü; Ortalama bir göz küresi 2,25 cm çapında ve 7 gr ağırlığındadır.Her bir gözde 107 milyon hücre bulunur ve hepsi ışığa karşı duyarlıdır. Yedi milyon koni hücresi renkleri ve detayları görmenize, 100 milyon çubuk hücre de siyah ile beyazı ayırt etmenize yardımcı olur. Yani esasen gözünüzdeki hücrelerin 10'da birinden azı renkleri algılar. Gözleriniz mavi renkse dünya üzerindeki diğer mavi gözlülerle akrabasınız demektir. Gözleri mavi olan ilk insanın 6000-10000 yıl önce yaşadığı var sayılıyor. O tarihten önce herkesin gözleri kahverengiydi.

Göz lensleri herhangi bir kameranın lensinden daha hızlıdır. Gözbebeğinin hemen arkasında baktığınız nesneye odaklanan lens bulunur. Bir saniyeliğine bulunduğunuz ortama göz gezdirin ve odaklandığınız çeşitli mesafeleri düşünün. Bunu her yaptığınızda, göz lensleriniz siz farkında olmadan odağının anlık olarak değiştirecektir. Bunu aynı mesafede odaklanması birkaç saniye süren fotoğraf makinesi lensi ile kıyaslayın.

Ters gösteren gözlük taksanız bile beyniniz bir süre sonra adapte olur ve görseli düz görüyormuş gibi hissederseniz.Araştırmacı Nickolay Lamm, hazırladığı simülasyonlarla kedilerle insanların görüşü arasındaki farkı ortaya koydu. Kediler, gözümüzün hiçbir şey göremediği karanlıkta, her detayı net bir şekilde ayırt edebiliyor.

Mavi veya yeşil pigmentler iriste veya göz sıvısında bulunmaz. Aynı gökyüzü gibi gelen ışığın (Işığa Duyarlılık (Fotofobi) başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz) etkisiyle böyle görünür ve ışığa göre değişebilir. Yani göz renginiz ileride değişebilir!Dünya popülasyonunun %99'u 43-50 yaşları arasında gözlüğe ihtiyaç duymaya başlar. Çünkü yaşa bağlı olarak görme duyusu zayıflar. Yeni doğan bebekler 4-13 haftaya kadar göz yaşı üretmez.Göz kırpmak göz yaşını gözün tamamına dağıtarak göz yüzeyindeki kiri temizlemeye yardımcı olur. Gözyaşı gözü nemlendirmeye ve kayganlaştırmaya yardımcı olur ve ayrıca önemli anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.Tam olarak işlevsel olmak için gözleriniz iki milyondan fazla çalışır kısımdan oluşmuştur.Sağlıklı bir insan gözünün yaklaşık 10 milyon farklı rengi ayırt edebildiğini biliyor muydunuz?İnsan gözüne en yakın gözlerden biri köpekbalığı gözüdür. Bu nedenle göz ameliyatlarında protez olarak kullanılabilir.

Blog Son Eklenenler
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Göz sağlığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Görme kusurları, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilecek problemler arasında yer alır. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozuklukları, gözlük ya da kontakt lens kullanımını gerektirebilir.
Göz Çapaklanması Nedir ve Nasıl Geçer
Göz Çapaklanması Nedir ve Nasıl Geçer
Göz çapaklanması her yaştan kişinin hayatında en az bir kez olsun yaşadığı yaygın bir durumdur. Bebeklikten itibaren görülmeye başlayan bu durum, gözde normal dışında aşırı çapaklanma olarak tanımlanabilir.
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Modern yaşam tarzımızda, gözlerimizi korumak her zaman daha önemli bir hal aldı. Birçok kişi, uzun saatler boyunca dijital ekranlara maruz kaldığı için göz sağlığı sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Hoya gözlük camları ise bu sorunları en aza indirerek göz sağlığınıza önemli bir katkı sağlar.
No Touch Lazer Nedir?
No Touch Lazer Nedir?
Gözdeki miyopi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarının tedavisinde etkili bir yöntem olan excimer lazer, gözün en ön tarafında bulunan saydam dokumuz olan kornea üzerinde işlem yaparak gözdeki kusurları düzelten bir teknolojidir.
Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz kapağı şişmesi yaygın bir durumdur ve çoğu yaştan kişide görülebilir. Genelde göz kapağı ile ilgili bölgede meydana gelen bir sorun olan göz kapağı şişmesi, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durum genellikle iltihaplanma, yaralanma, alerjik madde maruziyeti veya darbe gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.
Renk Körlüğü Testi Nedir?
Renk Körlüğü Testi Nedir?
Renk körlüğü testi, kişinin renkleri algılama yeteneğini değerlendirmek için yapılan bir testtir. Bu test, gözdeki koni hücrelerinin işlevini ve renk algısındaki herhangi bir eksikliği veya bozukluğu belirlemek için kullanılır.
Retina Nedir?
Retina Nedir?
Gözlerimiz, dünyayı algılamamızı sağlayan en önemli duyu organlarımızdan biridir. Görme mucizesinin arkasında isperiferalk bir sistem yatar. Bu sistemin en önemli parçalarından biri de retinadır.
20-20-20 Kuralı Nedir?
20-20-20 Kuralı Nedir?
Teknolojinin gelişmesi ve dijital ekranların günlük hayatımızdaki yeri arttıkça, göz yorgunluğu ve kuruluğu gibi göz problemleri de artış göstermektedir. Özellikle bilgisayar, tablet ve telefon gibi ekranlara uzun süre bakmak, göz kaslarının sürekli olarak yakın mesafelere odaklanmasına neden olur.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.