İlk Defa Lens Kullanacaklara Öneriler
02.09.2023

İlk Defa Lens Kullanacaklara Öneriler

Lens Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır ?

Günümüzde kontakt lens kullanımına olan yoğun ilgi kozmetik ya da görme kusurularının iyileştirilmesi amacıyla oldukça artmıştır. Lensler, göz bozukluklarının giderilmesi ve göz renginin değiştirilmesi amacıyla net görebilmenizi sağlayan gözün ön kısmı olan kornea tabakasına yerleştirilen ürünlerdir. Gözlük kullanmak istemeyen görünümüne özen gösteren Rahat ve kolay kullanımı sayesinde kontakt lensler günümüzde pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Göz yapınıza en uygun kontakt lens seçimi için mutlaka göz doktoruna gözükmeniz gerekmektedir. Göz muayenesi esnasında lensin derecesi, çapı ve eğrisi belirlenir. Lensleri kozmetik amaçlı ya da görme kusurlarınızın oluşması durumunda ( miyop, hipermetrop, astigmat, keratokonus vb.) sağlık sorunları için kullanabilirsiniz. Yüksek numaralı gözlük kullananlar, kontakt lensleri daha geniş görüş açısı sağlaması sebebiyle tercih edebilirler. Keratokonus göz hastalığında görme azaldığı için kontakt lens kullanılmalıdır. Bazı göz hastalıklarında gözlük yeteri kadar görme sağlamayabilir. Bu nedenle göz hastalarının doktor muayenesi doğrultusunda kontakt lens kullanması  daha avantajlıdır.

 

Lens Nasıl Takılır?

Öncelikle lensinizi gözünüze yerleştirmeden önce ters ya da düz olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Lensinizi takmadan önce lens solüsyonu ile dezenfekte ediniz.(Lens Solüsyonu Nasıl Kullanılır başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.)  Bu durum göz hastalıklarından korunmanız için oldukça önem taşımaktadır.  Öncelikle lensinize solüsyonu sıkınız. Sonra baş parmağınıza alarak yukarıya doğru bakınız. Ardından lensi gözünüzün üzerine oturtup iyice yerleşmesi için parmağınızla sağa sola kaydırınız. Gözünüzü kapatıp açtığınızda lens yerine oturacaktır.

 

Lens Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

  • Lensinizi kesinlikle lens solüsyonu ile durulayınız. Tükürük ya da benzeri bir deterjan kullanmamalısınız. Lensinizi solüsyon ile dezenfekte etmeniz oldukça önemlidir.(3 Adımda Kontakt Lens Temizliği)
  • Mutlaka makyajdan önce lensinizi takmalısınız. Makyaj birikintileri lensinize yapışabilir ve sizi rahatsız edebilir.
  • Göz kuruluğu lenslerinizin batmasına yol açabilir. Bu durumu önlemek için gözyaşı damlası kullanmanızı önerebiliriz.(Göz Kuruluğu Nedir? başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.)
  • Havuza girerken lenslerinizi kullanmamanız gerekmektedir. Havuz suyunda bulunan bakteri ve mikrop gözünüzle temas edebilir ve beklenmedik sorunlara yol açabilir.(Lens ile Havuza Neden Girilmez ? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.)
  • Lenslerinizin son kullanma tarihlerine dikkat ediniz. Lens süresi sona erdiğinde çöpe atınız. Örneğin; Aylık bir lensin doğru muhafaza edilmesi durumunda 3 aya kadar kullanılabilme durumu mümkündür. Ancak göz sağlığınız açısından aylık lenslerinizi bir ay süreçle kullanmanızı ve çöpe atmanızı önermekteyiz.
  • Lens siparişi öncesinde mutlaka doktor muayenesinden geçmeniz ve göz reçetenizin bulunması gerekmektedir. Göz değerleriniz olan, gözün çapı ve temel eğrisinin belirlenmesi açısından reçetenizin bulunması gereklidir.
  • Her bireyin göz değerleri farklıdır. Dolayısıyla kontakt lenslerinizi kesinlikle paylaşmamalısınız. Ayrıca göz sağlığınız açısından bu durum oldukça önemlidir.
  • Gece gözlerinizde bulundurmamaya ve lens kabında solüsyon ile muhafaza etmeye özen gösteriniz.
  • Göz sağlığınız için lenslerinizin hijyenik kullanımına dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Kontakt lens kullanımı için göz muayenenizi düzenli gerçekleştirmenizde yarar vardır.
  • Lens ile duş alınmaması gerekmektedir. Lens ile duş alınması durumunda göz enfeksiyonlarına davetiye çıkartabilirsiniz. Ayrıca gözünüze şampuanın bulaşması gözünüzde kalıcı bir yanma hissine yol açabilir. Bu nedenle duş esnasında ya da havuza girerken lenslerin çıkartılması gereklidir.
Blog Son Eklenenler
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz atması, yani göz seğirmesi, kontrol edilemeyen ve istemsiz bir göz kası ya da göz kapağı hareketi olarak bilinir. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi, genellikle göz kapağının birkaç saniye boyunca tekrarlayan hareketiyle kendini gösterir.
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz Ağrısı Nedir? Neden Olur?
Göz ağrısı, gözün herhangi bir bölgesinde hissedilen bir ağrı veya yanma, batma, veya yabancı cisim varmış hissi ile tanımlanabilir. Görme organında meydana gelen bu ağrı, insanların büyük çoğunluğu hayatlarının bir döneminde yaşadığı yaygın bir şikayettir.
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz kapağında ortaya çıkan yağ bezeleri, çoğu zaman görüntü açısından istenmeyen bir durum olabilir. Bu yağ bezeleri, genellikle estetik bir sorun olarak kabul edilse de bazı durumlarda görmeye engel olabilecek boyutta olabilirler.
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Lazer Göz Ameliyatı Fiyatları 2024
Göz sağlığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Görme kusurları, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilecek problemler arasında yer alır. Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozuklukları, gözlük ya da kontakt lens kullanımını gerektirebilir.
Göz Çapaklanması Nedir ve Nasıl Geçer
Göz Çapaklanması Nedir ve Nasıl Geçer
Göz çapaklanması her yaştan kişinin hayatında en az bir kez olsun yaşadığı yaygın bir durumdur. Bebeklikten itibaren görülmeye başlayan bu durum, gözde normal dışında aşırı çapaklanma olarak tanımlanabilir.
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz Sağlığınıza İyi Gelen Hoya Gözlük Camları
Göz sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Modern yaşam tarzımızda, gözlerimizi korumak her zaman daha önemli bir hal aldı. Birçok kişi, uzun saatler boyunca dijital ekranlara maruz kaldığı için göz sağlığı sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Hoya gözlük camları ise bu sorunları en aza indirerek göz sağlığınıza önemli bir katkı sağlar.
No Touch Lazer Nedir?
No Touch Lazer Nedir?
Gözdeki miyopi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarının tedavisinde etkili bir yöntem olan excimer lazer, gözün en ön tarafında bulunan saydam dokumuz olan kornea üzerinde işlem yaparak gözdeki kusurları düzelten bir teknolojidir.
Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz kapağı şişmesi yaygın bir durumdur ve çoğu yaştan kişide görülebilir. Genelde göz kapağı ile ilgili bölgede meydana gelen bir sorun olan göz kapağı şişmesi, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durum genellikle iltihaplanma, yaralanma, alerjik madde maruziyeti veya darbe gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.