Kontakt Lens Temizliği

Kontakt lensler, her ne kadar gözlük kullanımına ciddi bir alternatif olsa da uygun şekilde temizlenmezlerse göz sağlığı üzerinde ciddi hasarlara neden olabilirler. Lens nasıl temizlenir, lens kullanımı, kontakt lens temizliği ve kontakt lens kullanımında nelere dikkat etmek gerektiği gibi konular, lens kullanıcıları tarafından dikkate alınmalı ve özenle uygulanmalıdır.

 
Kontakt lenslerin doğru ve sağlıklı bir şekilde temizlenmesi ve bakımı, lens kullanıcılarının gözlerinin sağlığını ve lenslerin ömrünü korumak için hayati öneme sahiptir. Dikkatsiz ve hatalı bir lens temizliği, göz enfeksiyonlarına, ağrılara ve görme problemlerine yol açabilir. Bu da doğrudan göz sağlığını olumsuz etkiler ve konforlu bir lens kullanımının önünde engel olur.

Gözle uyumlu ve kaliteli bir lens temizliği sağlamak için doğru ve etkili temizleme yöntemlerini öğrenmek gerekmektedir. Kontakt lens doğru bir şekilde temizlenmesi ve bakımının yapılması lens kullanıcıları için olmazsa olmaz kriterler arasında bulunmaktadır. 

Zaman içerisinde teknolojik gelişmeler sayesinde vücut ile daha uyumlu hale gelen numaralı lensler ve kozmetik amaçlı kullanılan lenslerin (renkli lens) üretilmesi ile kontakt lensler daha geniş bir kitleye hitap etmeye başladı. Dünyada milyonlarca, Türkiye’de binlerce insan kontakt lens kullanmayı tercih ediyor. Birçok farklı yaş grubundan insan lens kullanmanın rahatlığını yaşıyor.

Lensleri lens kullanım süresince kullanmak, lenslerin temizliği, gerekli olan zaman aralıklarında gözü dinlendirmek, lens takarken belirli kurallara uymak belli başlı lens bakım konularındandır. Bunlar arasında lenslerin temizliği en önemli lens bakım unsurudur. Lenslerin temizliğine dikkat edilmediği taktirde kalıcı ya da geçici bazı göz rahatsızlıkları oluşabilir. Lens temizliği konusunda göz doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz sizin için en sağlıklı olanıdır. Peki, geçici batma, yanma, kızarıklık ile başlayıp kalıcı göz hasarına kadar göz sağlığımızı etkileyebilecek olan lens temizliği konusunda neler yapabiliriz?

 

kontakt lens el temizliği

El Temizliği

Günlük hayatta özellikle kalabalıklar içindeyken dokunduğumuz temas ettiğimiz yüzeyler, alışveriş yaparken kullandığımız para, yolculukta temas ettiğimiz toplu taşıma araçları gibi birçok sebeple ellerimizde gözle görülemeyen mikrop ve bakteriler birikir. Tüm bu koşturmanın içinde ellerimizi yüzümüze ve gözümüze dokundurduğumuzda istenmeyen mikrobik rahatsızlıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Ellerimizdeki bakteri ve mikropların lenslere geçmesini engellemek, göz hijyenimizi sağlayabilmenin altın kurallarındandır.

Kontakt lenslerinizi temizlemeye başlamadan önce ellerinizi ovalayarak su ve sabun ile yıkamalısınız. Yıkama esnasında ellerin tüm yüzeyleri, sabun köpüğü ile en az 20 saniye temasta kalmalıdır. Vücudunuzdaki en hassas ve önemli organlardan biri olan gözlerinizde mikrobik bir reaksiyonla karşılaşma riskini azaltmak için ellerinizi yıkarken seçtiğiniz sabun da oldukça önemlidir. Mümkün olduğunca anti-bakteriyel özelliğe sahip olan ve lanolin içermeyen sabun kullanmaya özen göstermelisiniz. Sabunun ardından ellerinizi tamamıyla durulamalısınız. Durulama işleminin ardından lif içermeyen bir havlu yardımıyla ellerinizi kuruladıktan sonra, lens temizliğine başlamak için elleriniz hazır hale gelmiş olur. Burada lif içermeyen havlu kullanımı çok önemlidir. Eğer, dikkatli bakmadıkça gözle görülemeyecek olan küçük lifler elde kalırsa, bu küçük parçalar lensle birlikte göze yapışabilir. Bu da temizlik yapılsa bile, lens taktıktan sonra gözde batma hissine sebep olur.

 

Kontakt Lens Temizleme Solüsyonu Kullanılması

El temizliğinden sonra, kontakt lens temizliği konusundaki diğer önemli bir adım da lens temizleme solüsyonudur. Seçtiğiniz solüsyon, lenslerinizin tam anlamıyla temizlenmesini sağlayabilecek özellikte olmalıdır. Lenslerin doğrudan gözle teması öncesinde kullanılan ve lensleri kullanmadığınız zamanlarda da onları koruyan lens solüsyonlarının mutlaka belirli standartlarda olması gerekir. Güven vermeyen ve göz sağlığınız için uyulması gereken standartlara uygun olarak üretilmeyen lens solüsyonlarından uzak durmalısınız. Uygun lens solüsyonu seçmeli, musluk suyu, steril su, saline solüsyon (tuzlu su), suni göz yaşı damlası ya da göz nemlendirme damlalarını temizlik amaçlı solüsyon olarak kullanmamalısınız.

Kontakt lens temizleme, durulama ve sterilize etmek için kullanılan bu solüsyonların son kullanma tarihlerini de mutlaka dikkate almalısınız. Son kullanma tarihi geçen solüsyonları kullanmamalısınız.

Lens solüsyonunu kullandığınız esnada, kapağı temiz bir yüzeye koymalı, böylece steril solüsyonun mikropla kontaminasyonunu önlemelisiniz. Lens solüsyonunu temizlik esnasında kullanırken kapağının farklı bir yerle temasından kaçınmalı ve kapağı uzun süre açık tutmamalısınız.

Kontakt lenslerinizin temizliğini sağlayabilmek amacıyla her zaman “taze” lens temizleme solüsyonu kullanmalısınız. Yani kontakt lens temizliği esnasında lens kabının içindeki lens solüsyonunu her gün düzenli olarak değiştirmelisiniz.

 

lens bakımı

Lens Kaplarının Temizliği

Ellerinizi gerektiği şekilde temizlemek, doğru lens solüsyonunu seçmek ve yine doğru şekilde kullanmanın dışında, lens kaplarınızın temizliği de son derece önemlidir. Göz enfeksiyonu gibi istemediğiniz sonuçlarla karşılaşmamak için kontakt lens temizliğindeki bu konuyu da dikkatlice uygulamalısınız. Tüm temizlik prosedürlerine uyulsa da lens kaplarının temiz olmaması, içerisindeki lensleri de kirletecek ve istenmeyen göz rahatsızlıklarına sebep olacaktır.

Göz sağlığınızı korumak ve lenslerinizi doğru şekilde muhafaza etmek için kullandığınız lens kaplarını maksimum 3 ay aralıklarla değiştirmeniz gerektiğini bir kenara not etmelisiniz.

Seçtiğiniz lens kaplarının anti-bakteriyel olması da sağlıklı bir seçim olacaktır.

Eğer lens kaplarını uygun şekilde temizleme imkanınızın yoksa ya da buna zaman ayırmaktan yakınıyorsanız, tek seferlik lens kaplarını da tercih edebilirsiniz. Böylece lensinizi kullandıktan sonra yeni bir lens kabı ile değiştirebilirsiniz.

Kontakt lensleri taktıktan sonra, lens kabı içerisindeki eski solüsyonu boşaltmalı, sonra yeni solüsyon ile durulamalı en son olarak solüsyon ile doldurmalısınız.

Lens solüsyonun lens kabı içerisinde uzun süre kalmasına izin vermeyin. Ayrıca, lens kaplarında farklı maddeler bulunması da göz sağlığınızı tehdit eder. Bu nedenle, makyaj artığı gibi maddelerden kapları mutlaka arındırın. Lenslerinizi muhafaza ettiğiniz lens kaplarını her zaman solüsyon ile yıkamalısınız. Normal su veya daha önce sayılan maddelerle bu kapları yıkamanın mikroorganizma bırakma riski vardır. Lens kaplarınızı yıkamak için kaynamış ve soğumuş saf su kullanabilirsiniz. Sonrasında solüsyon ile durulamalısınız.

kontakt lensler nasıl temizlenir

Kontakt Lenslerin Temizliğinde 4 Adımlı “Ov-Yıka” Metodu

Lensleri temizlemenin en etkili yöntemi olarak kabul edilen "ov-yıka" yöntemiyle temizlemek mümkündür, şu şekilde temizlenebilir:

  1. Öncelikle, eller yukarıdaki anlatıldığı şekilde temizlenir.

  2. Lens, gözün merkezinden dışarı doğru çekilerek nazik bir şekilde baş ve işaret parmağı arasına yerleştirilip gözden çıkarılır.

  3.  Çıkarılan lens, diğer elin içine yerleştirilir. Üzerine birkaç damla damla lens solüsyonu eklenir ve hafifçe parmak ucuyla ovmak ve yıkama yöntemiyle ovalanır. Ovalama işlemi tamamlandıktan sonra tekrar lens solüsyon kullanılarak durulanır.

  4.  Lens önceden temizlenmiş ve dolgu solüsyonu eklenmiş lens kabının içine yerleştirilip, kabın kapağı kapatılır. 

 

Kontakt Lenslerin Bakımında Önemli Unsurlar

Kontakt lenslerin temizliği ve bakımı, göz sağlığı için büyük önem taşır. İlk olarak, lensler, kullanımdan önce ve sonra dikkatlice temizlenmeli, sonrasında ise özel lens solüsyonu ile durulayın. Lenslerin temizliği sırasında, tırnak kullanılmamalı, bunun yerine parmak ucu ile nazikçe ovalama yapılmalıdır. Tırnaklar, lens yüzeyinde hasara neden olabilir ve tırnak aralarında kalan mikroorganizmalar lensi kirletebilir. Bu nedenle, lensi temizlerken tırnak yerine parmak ucu kullanılmalıdır. 

Lensler düzgün bir şekilde temizlenmezse veya iyi durulanmazsa, ciddi göz problemlerine yol açabilirler. Bunun yanı sıra, lenslerde birikmiş kir ve protein, göz rahatsızlıklarına neden olabilir. Dolayısıyla, kontakt lens temizliği ve bakımı, gözlüklerin temizlenmesi ve bakımı kadar önemli bir hizmettir. Bu nedenle, lenslerin doğru bir şekilde temizlenmesi ve bakılmasına özen gösterilmelidir. 

Kontakt Lens Kullanım Yaşı

Kontakt lens kullanım yaşı konusundaki araştırmalar, çocukların da yetişkinler gibi lens kullanabilecekleri sonucuna varmıştır. 8 yaşından itibaren çocukların, lens kullanımı ve bakımı konusunda gerekli hassasiyete sahip oldukları gözlemlenmiştir. Özellikle göz kusuru olan çocuklar için bu durum önem arz etmektedir. 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.