Astigmatizmde göze gelen ışık bir odakta, tek bir noktada kesişemezler ve bu nedenle hem yakın hem de uzak görüş bulanık veya bozulmuş hale gelir. Astigmatizm düzenli ve düzensiz olmak üzere iki tiptedir.
Düzenli Astigmatizm
Düzensiz Astigmatizm
Düzenli Astigmatizm: Korneanın güçlü kırılma ekseni güçsüz kırılma ekseni ile dikey bir pozisyondadır.
Düzensiz Astigmatizm: Gözün iki ekseni birbirine dikey pozisyonda değildir ve korneanın yüzeyinde deformasyonlardan kaynaklanan flu ve bozuk görüntü oluşmaktadır . Gözde astigmatizmin oluşmasının nedeni , çoğunlukla en ön kısımda bulunan kornea bombesinin düzensiz eğime sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Normalinde Kornea hafif bombelidir ve her yönde aynı bombeye sahiptir. Böylece Kornea’ya yansıyan ışık her yönde aynı şekilde kırılır.
Astigmat’a sahip kişiler hem yakındaki hem de uzaktaki cisimleri bulanık ve gölgeli görme , küçük yazıları okuyamama , gözleri sık sık kısarak bakma belirtilerine sahiptir . Görüntü hiçbir zaman keskin değildir , daha net görme çabası sonucunda baş ağrısı ve göz etrafında ağrı şikayetleri oluşur . Astigmatizmden kaynaklı görme bozukluklarını düzeltme amacıyla çeşitli teknolojilerle yüksek nem ve oksijen geçirgenliği içerikli aylık , günlük Torik lenslerin yanında renkli torik lensler de üretilmiştir. Torik lensler sferik kontakt lenslere oranla daha keskin bir görüş sağlarlar.