Astigmatizm ve Torik Lens
31.08.2023

Astigmatizm ve Torik Lens

Astigmatizm korneanın her yönde aynı eğiklikte olmamasından kaynaklı gelişen çarpık görmeye dayalı bir göz kusurudur. Buna bağlı olarak retinada bulanık bir görüntü oluşur.Normal kornea küre şeklinde bir yuvarlaktır ancak astigmatizmde yumurta gibi ovaldir . Normal kornea her yönde aynı bombeye sahiptir ancak astigmatizm de kornea bombesi düzensiz eğime sahiptir .

Astigmatizmde göze gelen ışık bir odakta, tek bir noktada kesişemezler ve bu nedenle hem yakın hem de uzak görüş bulanık veya bozulmuş hale gelir. Astigmatizm düzenli ve düzensiz olmak üzere iki tiptedir.

 

 Astigmatizm Çeşitleri

  • Düzenli Astigmatizm

  • Düzensiz Astigmatizm

 

Düzenli Astigmatizm: Korneanın güçlü kırılma ekseni güçsüz kırılma ekseni ile dikey bir pozisyondadır.

Düzensiz Astigmatizm: Gözün iki ekseni birbirine dikey pozisyonda değildir ve korneanın yüzeyinde deformasyonlardan kaynaklanan flu ve bozuk görüntü oluşmaktadır . Gözde astigmatizmin oluşmasının nedeni , çoğunlukla en ön kısımda bulunan kornea bombesinin düzensiz eğime sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Normalinde Kornea hafif bombelidir ve her yönde aynı bombeye sahiptir. Böylece Kornea’ya yansıyan ışık her yönde aynı şekilde kırılır.

 

Astigmat Belirtileri

Astigmat’a sahip kişiler hem yakındaki hem de uzaktaki cisimleri bulanık ve gölgeli görme , küçük yazıları okuyamama , gözleri sık sık kısarak bakma belirtilerine sahiptir . Görüntü hiçbir zaman keskin değildir , daha net görme çabası sonucunda baş ağrısı ve göz etrafında ağrı şikayetleri oluşur . Astigmatizmden kaynaklı görme bozukluklarını düzeltme amacıyla çeşitli teknolojilerle yüksek nem ve oksijen geçirgenliği içerikli aylık , günlük Torik lenslerin yanında renkli torik lensler de üretilmiştir. Torik lensler sferik kontakt lenslere oranla daha keskin bir görüş sağlarlar.

  • Korneanın doğuştan bir şekil bozukluğuna sahip olması sebebiyle ışınlar doğru bir açı ile kırılmaz ve görüşte bulanıklık meydana gelir.
  • Kusursuz bir göz, retinada ışınların doğru kırılması ile net bir görüşe sahiptir.
  • Fakat ışınların korneaya doğru açı ile ulaşmaması ve doğru bir kırılma olmaması gözün kırma kusuru olarak açıklanmaktadır.
  • Astigmatizma, doğuştan gelen kornea şekil bozukluğudur.
  • Astigmatizma da göz kusursuz bir küreye benzer şekilde olması gerekirken ekliptik yumurta benzeri bir şekilde olmasından kaynaklanır.
  • Doğuştan gelebileceği gibi dışarıdan alının bir darbe veya göz kazası ile de meydana gelebilmektedir.
Blog Son Eklenenler
En Nadir Göz Rengi Hangisi?
En Nadir Göz Rengi Hangisi?
Dünyada milyonlarca insan bulunur ve bu bireylerin göz renkleri, genetik çeşitlilik ve çevresel etkenler tarafından belirlenir.
Göz Renkleri İsimleri
Göz Renkleri İsimleri
Göz renkleri, insan vücudunun ürettiği melanin miktarına bağlı olarak farklılık gösterir ve bu miktar, bireyin gözlerinin rengini belirler. Gözün göz bebeğini çevreleyen renkli kısmına bilimsel olarak iris denir.
Göz Rengi Nasıl Oluşur?
Göz Rengi Nasıl Oluşur?
Göz rengi, bireylerin fiziksel özelliklerinin en çok büyüleyen unsurlarından biridir ve özellikle ebeveynleri için çocuk gelişiminde önemli bir yer tutar.
Gözde Işık Çakması Nedir ve Neden Olur?
Gözde Işık Çakması Nedir ve Neden Olur?
Gözde ışık çakması, birçok bireyin yaşamında zaman zaman karşılaştığı gözlerin birinde ya da ikisinde aniden gelen bir görsel deneyimdir.
Göz Sulanması Neden Olur? Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?
Göz Sulanması Neden Olur? Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?
Göz sulanması, tıbbi ifade ile epifora olarak adlandırılan gözlerin normalden fazla gözyaşı üretmesi ya da gözyaşların olması gerektiği gibi akmaması sebebi ile meydana gelen durumdur.
Çocuklar İçin Ekran Süresi Ne Olmalı?
Çocuklar İçin Ekran Süresi Ne Olmalı?
Günümüz, teknoloji çağı olarak adlandırılan bir dönemde yaşıyoruz ve bu durum, çocukların hayatında önemli bir yer kaplıyor.
Göz Kanseri Nedir? Göz Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Göz Kanseri Nedir? Göz Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Göz kanseri, gözün içinde veya çevresinde meydana gelen, kitle yani tümör haline gelen anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesiyle karakterize edilen bir hastalıktır.
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Göz kapağı düşüklüğü, üst göz kapağının olması gerekenden daha aşağıda konumlanmasıyla karakterize edilen bir durumdur.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.