Göz Sağlığınızı Korumak İçin Bunlara Dikkat Edin!
01.09.2023

Göz Sağlığınızı Korumak İçin Bunlara Dikkat Edin!

Gözlerde meydana gelen enfeksiyon, glokom, kırma kusuru, katarakt, sarı nokta hastalığı Çoğu insanın ortak problemi göz hastalıkları hayat standartlarımızı aşağı çekmekle kalmıyor, tedavide gecikme durumunda kalıcı görme kaybına bile sebebiyet verebiliyor. Alacağımız pratik önlemlerle gözlerimizde meydana gelebilecek büyük çaplı sorunların önüne geçmemiz mümkün. Üstelik teknolojik ürünlere maruz kalırken 15 dakikada bir 15 saniye ara vermek, güneş gözlüklerini her mevsim takmak, bazı yiyecekleri sofradan eksik etmemek ve göz sağlığı için düzenli göz muayenesine gitmek gibi son derece pratik yöntemlerle.

 

Koruyucu Gözlük Takın  

Göz sağlığı için yapılması gerekenler konusunda ilk sırada belli iş kazaları veya tehlikeli alanlarda temas edebilecek nesnelerden korumak gelir. Göz yaralanmalarının birçoğu iş ve ev kazalarından dolayı meydana geliyor. Bu sebeple evde ve işte tadilat ve tamirat yaparken, temizlik malzemeleri kullanırken, özellikle topla oynanan sporlar esnasında mutlaka koruyucu gözlük kullanın. Unutmamalısınız, polikarbonat plastikten üretilen gözlükler diğer materyallere göre 8 kat daha dayanıklıdır.

 

Sofranızdan Bu Gıdaları Eksik Etmeyin

Kalp ve kan dolaşımına yardımcı olan gıdalar göz sağlında da fayda sağlıyor. Göz sağlığınız için turunçgiller, roka, pazı, havuç ve tam buğday, portakal, tam çavdar ve tam tahıllıları elden geldikçe tüketmeye çalışın. Çinkodan zengin fasulye, kırmızı et ve kümes hayvanları ise ışık hasarının önüne geçiyor. A vitaminini bünyesinde barındıran havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa gibi bitkisel besinler ile ton balığı, keçi ve inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal besinler görme keskinliğini muhafaza ediyor. Gözleriniz açısından son derece önemli olan bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek gerekiyor. 

 

Kontakt Lenslerinize İyi Bakın

Kontakt lens takıyorsanız temizliğine çok dikkat edin. Aksi halde göz sağlığı problemi baş gösterebilir. Bu problemlerin başındaysa göz enfeksiyonu riski geliyor. Lens takma ve çıkarma öncesinde ellerinizi sabunlu suyla dezenfekte edin. Lens kabında bulunan lens solüsyonunu her gün düzenli olarak yenilemeyi unutmayın. Kabınızı 1-2 ayda bir değiştirin. Lensinizi tavsiye edilen vakitten daha uzun süre takmayın. Gözleriniz için ciddi bir risk oluşturan şey, gece lenslerinizle uyumanızdır. Bu nedenle, uyuma öncesinde mutlaka lenslerinizi çıkarmalısınız. Kontakt lensleri kullanarak havuza veya duşa girmekte gözleriniz için risklidir.

 

Makyaj Malzemelerinin Tüketim Tarihlerine Dikkat Edin

Sıvı veya kremsi malzemelerde mikroplar çok çabuk çoğalabiliyor. Bundan ötürü göz sağlığı söz konusu olunca 90 günden fazla sıvı veya kremsi malzemeleri kullanmayın. Göz enfeksiyonuyla karşı karşıyaysanız bütün makyaj malzemelerinizi düşünmeden çöpe atın. Diğer yandan kirpik kenarının iç tarafına eyeliner ile göz kalemi sürmekten kaçının. Her gece makyajınızı göze uygun temizleyicilerle dezenfekte edin. Makyaj malzemelerinizi diğer insanlarla paylaşmama konusunda katı olun. Kısaca yapılması gerekenler arasında kimyasal kullanımında oldukça titiz ve dikkatli olun diyebiliriz.

 

Her Mevsim Güneş Gözlüğü Takın

Ultraviyole ışınları cildinize oldukça fazla zarar verir. Bunun yanı sıra göz sağlığı konusunda da oldukça tehlikeli. Katarakt, kornea yanıkları, bazı durumlarda göz kapağı kanserine bile neden olabiliyor. Diğer yandan sarı nokta hastalığına sebebiyet verebiliyor. Dışarıda hava kapalı olsa dahi yaz veya kış demeden güneş gözlüğü takın. Şapka takmak bile gözlerinizi korumak için neler yapmalıyız sorusuna en pratik cevaptır. 

 

Prospektüsleri Okumayı İhmal Etmeyin

Kullanılan bazı ilaçlar göz sağlığı açısından kötü etkileyebiliyor. Görme bulanıklığı, göz kaşınmasında artış, ışık hassasiyeti veya göz yanması başka sebeplerle kullandığınız ilaçların yan etkisi olabiliyor. Bu sebeple ilaçların prospektüslerini okumayı ihmal etmeyin. 

 

Göz Sorunlarınızı Görmezden Gelmeyin

Gözlerde kızarıklık ve kaşıntı problemi yaşıyorsanız soğuk pansumanla takviye yapın veya suni gözyaşı kullanın. Batma veya kum var hissiyatı varsa yüzünüzü yıkayın, serum fizyolojik ile nemlendirin. Bu tedbirlere rağmen şikâyetleriniz devam ederse veya gözlerde ağrı, kapaklarda şişlik ile ışık hassasiyeti yaşanırsa, mutlaka göz doktorunuza danışın. Işık çakması, uçuşan siyah noktalar ile görme bulanıklığı ise uzun vadede etkisi büyük problemler işaret ediyor. Bu gibi konularda göz sağlığı için yapılması gerekenler içerisinde en önemlisi doktorunuza danışmaktır.

 

Bilgisayar Başında 15 Dakikada Bir 15 Saniyelik Molalar Verin

Bakışlarınızı bilgisayar ekranına yönlendirmek gözlerinizi hasara uğratmaz, ancak yorgunluk ve göz kuruluğuna sebep olur.  Çünkü normalde gözümüzü dakikada 10 ya da 12 kez kırparken ekrana baktığımızda bu ölçümün yarısı kadar kırparız. Göz sağlığınız için 15 dakikada bir 15 saniye süreyle uzağa bakın. Ayrıca ekranınızın gözünüzden uzaklığı 50 cm mesafede ve ekranın üst sınırı da göz hizanızın altında olmalı. Yansıyan ışık kaynaklarını önlemenizi ihmal etmeyin. 

 

Düzenli Göz Muayenesi Yaptırın

Gözlük takmasanız göz sağlığı için düzenli göz muayenesi olmayı rutin haline getirmeye çalışın. Çünkü düzenli göz muayenesi ile hem kalıcı görme kaybına neden olabilecek göz hastalıklarının erken tanısı koyulabiliyor hem de birçok sistemik hastalığın tanı aşamasında destek oluyor. Örneğin bazı kanser çeşitlerinde, Behçet hastalığında ilk belirti gözde meydana gelebiliyor. Bu sebeple büyüme çağındaki çocukların yılda bir, hiçbir göz problemi olmayan 18-40 yaş aralığındaki kişilerse en çok 2 yılda bir, daha ileri yaştakiler veya diyabet ya da tansiyon sorunu olan veya genetik olarak göz hastalığı bulunan kişilerin ise yılda bir muayene olmaları gerekiyor. Ayrıca pek çok hastalık bağıntısız gibi gözükse de göz sağlığı mevzu bahis olunca diğer hastalıklardan da nem kapabiliyor. Örneğin yüksek tansiyon ve diyabet hastalığı göz damarlarınıza hasar vererek göz içi kanamasına, görme alanında azalmaya ve hatta görme kaybına sebebiyet verebiliyor. Bu sebeple göz doktorunuza sadece kendi göz sağlığınız hakkında değil ailenizin hakkında da bilgi vermeyi unutmayın.

 

Sigara İçmeyin

Eğer sigara kullanıyorsanız, bir an önce bırakın! Çünkü sigara yaşa bağlı sarı nokta hastalığında en önemli tetikleyicilerden biri. Aynı zamanda katarakt görülme riskini arttırıyor. Ayrıca gözlerde kuruluğa sebebiyet verebiliyor. Damar sertliği yaptığı için göz damarlarında tıkanmalara yol açıyor, sonuç olarak da görme kaybı gelişebiliyor. Sigara içmeyi bıraktığınız an göz hastalığı riskiniz tüketmeyenlerdeki orana kadar düşüyor.

Blog Son Eklenenler
Vitrektomi Nedir, Hangi Durumlarda Yapılır?
Vitrektomi Nedir, Hangi Durumlarda Yapılır?
Vitrektomi, gözde bulunan vitreus adı verilen jelimsi maddenin cerrahi olarak çıkarıldığı bir ameliyattır.
Çizilen Gözlük Camı Nasıl Düzelir?
Çizilen Gözlük Camı Nasıl Düzelir?
Çizilen gözlük camı, gözlük kullanan herkes için can sıkıcı bir durumdur. Gözlüklerin günlük yaşamda sağladığı konfor ve netlik, zamanla meydana gelen çiziklerle tehdit altına girebilir. Çiziklerin gözlüklerin görüş kalitesini olumsuz etkilemesi, özellikle de yüksek numaralı camlarda daha belirgin hale gelir.
Dinlendirici Gözlük Ne İşe Yarar?
Dinlendirici Gözlük Ne İşe Yarar?
Günlük yaşamda uzun süre dijital ekranlara maruz kalmak, okuma gibi göz yorgunluğunu artıran aktiviteler, gözlerde rahatsızlık ve yorgunluk hissine neden olabilir. Bu tür durumlarda gözlerin daha az zorlanmasını sağlayan dinlendirici gözlükler devreye girer.
Vitreus Nedir?
Vitreus Nedir?
Vitreus, Latince bir kelime olup Türkçe'de "cam gibi" ya da "camsı" anlamına gelir. İnsan ve omurgalı canlılarda, retina ile lens arasında bulunan boşluğu dolduran berrak jel, vitreus olarak adlandırılır.
Çocuklar Kaç Yaşında Kontak Lens Kullanabilir?
Çocuklar Kaç Yaşında Kontak Lens Kullanabilir?
Çocuklar için kontak lens kullanımı, son yıllarda ebeveynler arasında giderek daha fazla tartışılan bir konu haline gelmiştir.
Renkli Lens Gözde Kaç Saat Durmalı?
Renkli Lens Gözde Kaç Saat Durmalı?
Renkli lensler, estetik ve moda dünyasında giderek daha fazla ilgi gören bir trend haline gelmiştir. Göz rengini geçici olarak değiştirme imkanı sunan lensler, kullanıcılarına farklı bir görünüm kazandırmakta ve tarzlarını ifade etmelerine yardımcı olmaktadır.
En Çok Satan Renkli Lensler: Hangi Renkler ve Markalar Tercih Ediliyor?
En Çok Satan Renkli Lensler: Hangi Renkler ve Markalar Tercih Ediliyor?
Renkli lensler, doğal göz rengini vurgulamak veya bambaşka bir görünüm elde etmek isteyenler için popüler bir tercihtir. Günümüzde pek çok kişi günlük kullanımdan özel günlere kadar farklı amaçlarla renkli lens kullanmayı tercih ediyor.
2025’in En Trend Renkli Lensleri
2025’in En Trend Renkli Lensleri
Renkli lensler , kozmetik  ve medikal amaçlarla kullanılan popüler aksesuarlardan biri olmaya devam ediyor. 2025 yılı, doğallık ve estetiğin ön planda olduğu yenilikçi renk seçenekleriyle göz alıcı bir yıl olarak öne çıkıyor.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.