İlk Defa Lens Kullanacaklara Öneriler
02.09.2023

İlk Defa Lens Kullanacaklara Öneriler

Lens Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır ?

Günümüzde kontakt lens kullanımına olan yoğun ilgi kozmetik ya da görme kusurularının iyileştirilmesi amacıyla oldukça artmıştır. Lensler, göz bozukluklarının giderilmesi ve göz renginin değiştirilmesi amacıyla net görebilmenizi sağlayan gözün ön kısmı olan kornea tabakasına yerleştirilen ürünlerdir. Gözlük kullanmak istemeyen görünümüne özen gösteren Rahat ve kolay kullanımı sayesinde kontakt lensler günümüzde pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Göz yapınıza en uygun kontakt lens seçimi için mutlaka göz doktoruna gözükmeniz gerekmektedir. Göz muayenesi esnasında lensin derecesi, çapı ve eğrisi belirlenir. Lensleri kozmetik amaçlı ya da görme kusurlarınızın oluşması durumunda ( miyop, hipermetrop, astigmat, keratokonus vb.) sağlık sorunları için kullanabilirsiniz. Yüksek numaralı gözlük kullananlar, kontakt lensleri daha geniş görüş açısı sağlaması sebebiyle tercih edebilirler. Keratokonus göz hastalığında görme azaldığı için kontakt lens kullanılmalıdır. Bazı göz hastalıklarında gözlük yeteri kadar görme sağlamayabilir. Bu nedenle göz hastalarının doktor muayenesi doğrultusunda kontakt lens kullanması  daha avantajlıdır.

 

Lens Nasıl Takılır?

Öncelikle lensinizi gözünüze yerleştirmeden önce ters ya da düz olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Lensinizi takmadan önce lens solüsyonu ile dezenfekte ediniz.(Lens Solüsyonu Nasıl Kullanılır başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.)  Bu durum göz hastalıklarından korunmanız için oldukça önem taşımaktadır.  Öncelikle lensinize solüsyonu sıkınız. Sonra baş parmağınıza alarak yukarıya doğru bakınız. Ardından lensi gözünüzün üzerine oturtup iyice yerleşmesi için parmağınızla sağa sola kaydırınız. Gözünüzü kapatıp açtığınızda lens yerine oturacaktır.

 

Lens Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

  • Lensinizi kesinlikle lens solüsyonu ile durulayınız. Tükürük ya da benzeri bir deterjan kullanmamalısınız. Lensinizi solüsyon ile dezenfekte etmeniz oldukça önemlidir.(3 Adımda Kontakt Lens Temizliği)
  • Mutlaka makyajdan önce lensinizi takmalısınız. Makyaj birikintileri lensinize yapışabilir ve sizi rahatsız edebilir.
  • Göz kuruluğu lenslerinizin batmasına yol açabilir. Bu durumu önlemek için gözyaşı damlası kullanmanızı önerebiliriz.(Göz Kuruluğu Nedir? başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.)
  • Havuza girerken lenslerinizi kullanmamanız gerekmektedir. Havuz suyunda bulunan bakteri ve mikrop gözünüzle temas edebilir ve beklenmedik sorunlara yol açabilir.(Lens ile Havuza Neden Girilmez ? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.)
  • Lenslerinizin son kullanma tarihlerine dikkat ediniz. Lens süresi sona erdiğinde çöpe atınız. Örneğin; Aylık bir lensin doğru muhafaza edilmesi durumunda 3 aya kadar kullanılabilme durumu mümkündür. Ancak göz sağlığınız açısından aylık lenslerinizi bir ay süreçle kullanmanızı ve çöpe atmanızı önermekteyiz.
  • Lens siparişi öncesinde mutlaka doktor muayenesinden geçmeniz ve göz reçetenizin bulunması gerekmektedir. Göz değerleriniz olan, gözün çapı ve temel eğrisinin belirlenmesi açısından reçetenizin bulunması gereklidir.
  • Her bireyin göz değerleri farklıdır. Dolayısıyla kontakt lenslerinizi kesinlikle paylaşmamalısınız. Ayrıca göz sağlığınız açısından bu durum oldukça önemlidir.
  • Gece gözlerinizde bulundurmamaya ve lens kabında solüsyon ile muhafaza etmeye özen gösteriniz.
  • Göz sağlığınız için lenslerinizin hijyenik kullanımına dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Kontakt lens kullanımı için göz muayenenizi düzenli gerçekleştirmenizde yarar vardır.
  • Lens ile duş alınmaması gerekmektedir. Lens ile duş alınması durumunda göz enfeksiyonlarına davetiye çıkartabilirsiniz. Ayrıca gözünüze şampuanın bulaşması gözünüzde kalıcı bir yanma hissine yol açabilir. Bu nedenle duş esnasında ya da havuza girerken lenslerin çıkartılması gereklidir.
Blog Son Eklenenler
Göz Sulanması Neden Olur? Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?
Göz Sulanması Neden Olur? Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?
Göz sulanması, tıbbi ifade ile epifora olarak adlandırılan gözlerin normalden fazla gözyaşı üretmesi ya da gözyaşların olması gerektiği gibi akmaması sebebi ile meydana gelen durumdur.
Çocuklar İçin Ekran Süresi Ne Olmalı?
Çocuklar İçin Ekran Süresi Ne Olmalı?
Günümüz, teknoloji çağı olarak adlandırılan bir dönemde yaşıyoruz ve bu durum, çocukların hayatında önemli bir yer kaplıyor.
Göz Kanseri Nedir? Göz Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Göz Kanseri Nedir? Göz Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Göz kanseri, gözün içinde veya çevresinde meydana gelen, kitle yani tümör haline gelen anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesiyle karakterize edilen bir hastalıktır.
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Göz kapağı düşüklüğü, üst göz kapağının olması gerekenden daha aşağıda konumlanmasıyla karakterize edilen bir durumdur.
İLasik Nedir?
İLasik Nedir?
Görme kusurları, günlük yaşam kalitesini etkileyen önemli sağlık sorunları arasında yer alır. Gözlük ya da kontakt lens kullanımı, bu sorunlara geçici çözümler sunarken, kalıcı bir çözüm arayanlar için İLasik yöntemi dikkat çekmektedir.
Göz Travması Nedir?
Göz Travması Nedir?
Göz travması, günlük yaşantımızda karşılaşabileceğimiz ciddi sağlık sorunlarından biridir ve özellikle gençleri etkileyen bir durumdur. Çoğunluk olarak fiziksel aktiviteler sırasında veya kazalar sonucunda meydana gelen göz travmaları, gözün hassas yapısı nedeniyle ciddi sonuçlar doğurabilir.
Biofinity Lens: Konforlu ve Uzun Ömürlü Lensler
Biofinity Lens: Konforlu ve Uzun Ömürlü Lensler
Kontak lens kullanıcıları için göz sağlığı ve görüş kalitesi çok önemlidir. Biofinity lens, bu ihtiyaçları karşılamak için özel olarak tasarlandı. Bu lensler, nefes alabilme ve yüksek oksijen geçirgenliği sayesinde doğal ve rahat bir deneyim sunar.  
Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Nedir ve Neden Olur?
Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Nedir ve Neden Olur?
Gece körlüğü, tıbbi olarak tavuk karası olarak bilinir ve karanlıkta görme yetisinin azalmasıyla karakterize edilen bir göz hastalığıdır.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.