Kontakt Lens Hakkında Bilinen 10 Yanlış
02.09.2023

Kontakt Lens Hakkında Bilinen 10 Yanlış

Kontakt Lens Kullanımı ile İlgili Doğru Bilinen 10 Yanlış

Optik sektöründe yaşanan teknolojik gelişmeler ile birlikte göz kusurlarının hemen hepsinde gözlük kullanımına kıyasla kontakt lens kullanımının çok daha konforlu ve sağlıklı olduğu araştırmalarca açıklanmıştır. Bu nedenle, kontakt lens kullananların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Önceleri sadece miyop (uzağı görememe) veya hipermetrop (yakını görememe) kusurlarında kullanılabilen kontakt lensler günümüz teknolojisiyle birlikte astigmat, presbiyopi, keratakonus ya da renk körlüğü gibi göz kusurları için de geliştirilerek kullanıcılara sunulmuştur.

Kullanıcının kişisel tercihine göre günlük, haftalık, aylık ve yıllık kullanılabilen birçok kontakt lens çeşidi üretilmektedir. Aynı zamanda bu kontakt lenslerin renkli ve şeffaf seçenekleri de bulunmaktadır.

 

kontakt lens kullanımı

İnsanlar kontakt lens kullanan ya da kullanmayanlar tarafından kontakt lensler ile ilgili yanlış bilgilere sahiptir. Bu yanlışlar sebebiyle kontakt lens kullanmak istemesine rağmen kullanmaktan kaçınan hastalar bulunmaktadır. Bu önyargıların ve yanlış bilinen konuların açıklanması daha fazla kullanıcıyı lenslerle buluşturarak yaşam kalitelerini arttıracaktır. Sizin için bu yazımızda kontakt lensler ve kontakt lenslerin kullanımı ile ilgili doğru bilinen 10 yanlışı derledik.

 

1.Yanlış:

Kontakt lens kullanımı göz kusurunun derecesini ilerletir. Miyop, hipermetrop ya da astigmat gibi herhangi bir göz kusurunu düzeltmek için lens kullanmaya başladığınızda, göz dereceniz gittikçe artar.

Göz kusuru

Doğru:

Göz kusuru derecesi genetik ya da çevresel faktörlere bağlı olarak ilerler ya da geriler. Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur. Örneğin miyop (uzağı görememe) göz kusuru için gözlük yerine lens kullanmaya başladığınızda lens dereceniz artıyorsa, bunun sebebi lens değildir. Lens yerine gözlük kullanmış olsaydınız da göz dereceniz artmış olacaktı.

 

2.Yanlış:

Kontakt lens derecesi ile gözlük derecesi aynıdır. Gözlüğünüz derecesi ne ise, aynı derece lensi satın alabilirsiniz.

kontakt lens derece

Doğru:

Kontakt lens kullanmak isteyen kullanıcıların göz doktoruna danışarak tekrar ölçüm yaptırması gerekmektedir. Kontakt lens ile gözlük dereceleri arasında değerler 0,25 - 0,50 derece değişebilmektedir. Doğru karara, yapılan ölçümden sonra göz doktoru tarafından varılabilir.

 

3.Yanlış:

Kontakt lensler göze yapışır. Bu sebeple kontakt lens kullanımı güvenli değildir.

kontakt lens güvenliği

Doğru:

Kontakt lenslerinizi uygun lens solüsyonu ile kullandığınızda böyle bir sorunla karşılaşmanız mümkün değildir. Lens solüsyonlarının birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunun için detaylı bir araştırma yaparak kendinize ve göz yapınıza en uygun lens temizleme solüsyonunu bulmanız gerekmektedir. Ayrıca lensleri önerilen zaman diliminde kullanmalısınız. Örneğin gece çıkartılması gereken lensi uyurken çıkartmayı unutmamalısınız.

 

4.Yanlış:

Kontakt lens kullanımı belirli bir yaş aralığı içindir. Sadece yetişkinler kontakt lens kullanabilir, çocukların kontakt lens kullanması uygun değildir.

kontakt lens yaş aralığı

Doğru:

Kontakt lensler göz doktorunun muayene sonrası tavsiyesi ile her yaş aralığındaki kişilerde kullanılabilir. Hatta yeni doğan bebeklerde ileri görme problemleri için bile doktor tavsiyesi ile kullanılabilmektedir. Lens kullanmaya başlamak için belirli bir yaşı beklemeye gerek yoktur. Göz doktorunun onayı alındıktan sonra, lens kullanımı ile ilgili bilgileri uygulayabilecek ve lens kullanmayı isteyen bireyler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.

 

5.Yanlış:

Kontakt lensin bakımı ve hijyeni zordur. Kontakt lenslerin bakımı çok zaman alır.

kontakt lens bakımı

Doğru:

Kontakt lensler pratik ve uğraş gerektirmeyen bir şekilde temizlenebilmektedir. Uygun lens solüsyonu ile bu işlemi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Alışana kadar yavaş yapılsa da bakımı gün geçtikçe hızlanacaktır.

 

6.Yanlış:

Kontakt lensler gece görüşünü kötü anlamda etkiler. Gece görüşünü azaltmasından dolayı kontakt lensleri gece kullanmak güvenli değildir.

Doğru:

Kontakt lensler günümüz gelişen teknolojisi ile üretilmektedir. Gece görüşü ve güneş duyarlılığı ile alakalı durumlar için de özel çeşitleri bulunmaktadır. Örneğin gündüz güneş ortamında rengi kendiliğinden koyulaşan, güneşsiz ortamda ise rengi kendiliğinden açılan özel kontakt lens çeşitleri vardır. Bu sayede güneşte göz kısma veya güneş gözlüğü kullanma ihtiyacının azaltılması sağlanmıştır.

 

7.Yanlış:

Kontakt lensler göze zarar verir. Hiçbir zaman gözlük kadar sağlıklı değildir. O sebeple kontakt lens yerine gözlük tercih edilmelidir.

kontakt lens

Doğru:

Her tıbbi malzemede olduğu gibi doğru kullanım kurallarına uyulduğunda, örneğin gözde kalabilme süresini geçirmediğinizde veya doğru hijyen kuralları ile kullandığınızda göze herhangi bir zararı olmayacaktır.

 

8.Yanlış:

Kontakt lens kullanırken gözünüzün mikrop kapma olasılığı çok fazladır. Kontakt lens kullanırken gözünüz mikrop kaparsa, gözde kalıcı hasar meydana gelir.

 

Doğru:

Kontakt lens kullanırken lens bakım kurallarına tamamen uyulduğu taktirde herhangi bir sağlık problemi meydana gelme olasılığı bulunmamaktadır. Ancak gözlük kullanımından farklı olarak her gün göze direkt temas olduğundan dikkatli olunmalı ve temizliğe dikkat edilmelidir. Göz enfeksiyonları gözlük kullanırken de çevresel faktörlerden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Elinizle gözünüze dokunmanız, rüzgar, toz ve güneş gözlük kullanırken de gözde batma, kızarıklık ve yanma hissi oluşturabilir. Bu anlamda gözlük ve lens kullanımı aynı koşullarda aynı enfeksiyonlara sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, lensinizi çıkartıp göz doktorunuza en kısa zamanda başvurmalısınız. Genellikle gözdeki enfeksiyonlarda lens kullanımına enfeksiyon geçene kadar ara vererek, göz doktorunun önerdiği ilaçlar kullanılır ve tedavi tamamlandıktan sonra lens kullanımına devam edilebilir.

 

9.Yanlış:

Kontakt lens gözde kuruluğa sebep olduğundan batma hissi oluşturur. Kuru gözlerde kontakt lens kullanımı uygun değildir.

göz yaşı damlası

Doğru: Her şeyden önce, kontakt lens kullanıp kullanamayacağınıza muayeneden sonra göz doktorunuz tarafından karar verilebilir. Göz kuruluğu Schimmer testi ile belirlenir. Bu test sonrasında göz kuruluğu tanısı almış iseniz, doktorunuzun önerdiği suni göz yaşı damlalarını kullanarak gözünüzün nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu sırada kontakt lens kullanabilirsiniz. Yine de her rahatsızlık hastaya özeldir, tüm durumlarda göz doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz en doğrusu olacaktır.

 

10.Yanlış:

Kullandığım kontakt lens gözümde yanma, kızarıklık, batma ve kaşıntıya sebep oldu. Artık mecburen gözlük kullanmak zorundayım.

göz kızarıklığı

Doğru:

Kontakt lensler tüm kullanım ve bakım önerilerine uymanıza rağmen yanma, kızarıklık, batma ve kaşıntı gibi rahatsızlıklara neden oluyorsa, bu rahatsızlıklarınızın altında yatan başka bir sebep (örneğin enfeksiyon) yoksa, kullandığınız lens çeşidini değiştirerek yeni bir çeşit deneyebilirsiniz. Örneğin silikon-hidrojel materyalden yapılmış bir lens bu rahatsızlıklara neden olabilirken, hidrojel materyalden yapılmış bir kontakt lens bu rahatsızlıklara sebep olmayabilir. Ya da bu örnektekinin tam tersi de olabilir. Bu durum kişiden kişiye göre değişir. Kişiye özel alerjilerden kaynaklı rahatsızlıklar olabilir. Böyle bir duruma göz doktorunuzun önerisi ile lens çeşidini değiştirerek bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Sürekli gözlük kullanamayan hastalar tarafından kontakt lensler iyi bir alternatif oluşturur. Kontakt lensler renkleri bakımından renkli ve şeffaf, kullanım süreleri bakımından günlük, haftalık, aylık ve yıllık, kullanım amaçları bakımından miyop, hipermetrop, toric ve multifocal gibi pek çok farklı çeşitlerde olabilir. Eğer gözlük kullanmak istemiyorsanız ve lens kullanmaya karar verdiyseniz göz doktorunuza danışarak öncelikle göz sağlığınızın uygun olup olmadığına sonra da sizin için uygun kontakt lens derecesine karar vermeniz uygun olacaktır.

Kontakt Lens Nasıl Takılır? Lens Bakımı Hakkında Bilgiler.

 

Gerek iş hayatında gerekse kültürel veya sosyal hayatınızdaki aktivitelerinizde büyük bir konfor sağlayan kontakt lensler, hayatınızın her anına hitap eder. #mucizelergörmeyedeğer

 

İlginizi Çekebilir: İlk Defa Lens Kullanacakların Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Blog Son Eklenenler
En Nadir Göz Rengi Hangisi?
En Nadir Göz Rengi Hangisi?
Dünyada milyonlarca insan bulunur ve bu bireylerin göz renkleri, genetik çeşitlilik ve çevresel etkenler tarafından belirlenir.
Göz Renkleri İsimleri
Göz Renkleri İsimleri
Göz renkleri, insan vücudunun ürettiği melanin miktarına bağlı olarak farklılık gösterir ve bu miktar, bireyin gözlerinin rengini belirler. Gözün göz bebeğini çevreleyen renkli kısmına bilimsel olarak iris denir.
Göz Rengi Nasıl Oluşur?
Göz Rengi Nasıl Oluşur?
Göz rengi, bireylerin fiziksel özelliklerinin en çok büyüleyen unsurlarından biridir ve özellikle ebeveynleri için çocuk gelişiminde önemli bir yer tutar.
Gözde Işık Çakması Nedir ve Neden Olur?
Gözde Işık Çakması Nedir ve Neden Olur?
Gözde ışık çakması, birçok bireyin yaşamında zaman zaman karşılaştığı gözlerin birinde ya da ikisinde aniden gelen bir görsel deneyimdir.
Göz Sulanması Neden Olur? Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?
Göz Sulanması Neden Olur? Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?
Göz sulanması, tıbbi ifade ile epifora olarak adlandırılan gözlerin normalden fazla gözyaşı üretmesi ya da gözyaşların olması gerektiği gibi akmaması sebebi ile meydana gelen durumdur.
Çocuklar İçin Ekran Süresi Ne Olmalı?
Çocuklar İçin Ekran Süresi Ne Olmalı?
Günümüz, teknoloji çağı olarak adlandırılan bir dönemde yaşıyoruz ve bu durum, çocukların hayatında önemli bir yer kaplıyor.
Göz Kanseri Nedir? Göz Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Göz Kanseri Nedir? Göz Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Göz kanseri, gözün içinde veya çevresinde meydana gelen, kitle yani tümör haline gelen anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesiyle karakterize edilen bir hastalıktır.
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Göz kapağı düşüklüğü, üst göz kapağının olması gerekenden daha aşağıda konumlanmasıyla karakterize edilen bir durumdur.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.