Kontakt lensler, görme bozukluklarının giderilmesi için kullanılan gözlüklere alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Görme bozukluklarını düzeltmek amacıyla ortaya çıksalar da günümüzde göz rengini değiştirmek için kullanılan kontakt lensler de vardır.
Sundukları pek çok kolaylığa rağmen, kontakt lenslerin takılma ve çıkarılma aşamaları kullanıcılara bazen zor gelmektedir. Bu işlemler özellikle yeni lens kullanmaya başlayacaklar için korkutucu veya caydırıcı olabilen işlemlerdir. Ancak önemli birkaç noktaya uyulduktan ve genel hijyene dikkat edildikten sonra lens takmanın ve çıkartmanın hiç zorlayıcı bir yanı yoktur.
Lens çıkartmak lens takmaya göre daha kolay sayılabilir. Öncelikle okula ya da işe yetişmek zorunda olmadığınız için lensi çıkartmak için çok daha fazla vaktiniz olacaktır. Bu da lensinizi çıkartırken daha telaşsız olmanıza yardımcı olacaktır.
Hem takma hem de çıkartma işlemine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta vardır. Günümüzde dünya üzerinde kullanılan kontakt lenslerin büyük bir çoğunluğu yumuşak lensler olduğu için bu yazımızda yumuşak lenslerin çıkartılması hakkında bilgiler vereceğiz.
Ellerin yıkanması
Lensinizin hem takılması hem de çıkartılması işlemlerinde her şeyden önce ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız. Bunun için bol su ve sabunla ellerinizi iyice yıkamalısınız. Fakat kullandığınız sabunun içeriği de önemlidir.
Kullandığınız sabunun kolay durulanan özellikte olmasına çok dikkat etmelisiniz. Elinizde kalıntı bırakabilecek sabunlar lensinize bulaşıp gözünüze zarar verebilir. Göz en hassas organlarımızdan biridir bu nedenle de lens çıkartırken göstereceğiniz hassasiyet sizi pek çok göz hastalığından koruyacaktır. Lensinize ve gözünüze dokunmadan önce elinizi yıkayacağınız sabunların nemlendirici ve esans içermemesine dikkat etmelisiniz. Nemlendirici maddeler ve koku veren esanslar ellerinizde durulamadan sonra dahi kalması için sabun formülasyonlarına eklenir. Bu şekilde kalıcı nemlendirici ve esanslar elinizden lense, lensten gözünüze taşınarak size zarar verir.
Ellerin kurulanması
El kurulamak için kullandığınız havlu da sabun kadar büyük öneme sahiptir. Pamuklu tekstil havlular her ne kadar temiz olsalar da üzerlerinde ilk kullanımdan sonra bakteri barındırırlar. Bu bakteriler kurulama sonrasında kolayca ellerinize, oradan da lensinize ve gözünüze bulaşabilirler. Ayrıca küçük iplikçikler ve toz taneleri de havlulardan gözünüze bulaşabilir.
Ellerinizi lens takma ve çıkartma işlemleriniz öncesinde kağıt havlu ile kurulamanız önerilir. Kağıt havlular tek kullanımlık oldukları için bakteri ve benzeri zararlıları üzerlerinde taşımaz. Yapmanız gereken tek şey kağıt havlunuzu banyoda toz ve kir bulunmayan bir yerde muhafaza etmektir. Bunun yerine hav bırakmayan havlu da kullanabilirsiniz. Havlunun temizliğine dikkat etmelisiniz. Kağıt kavlu ve hav bırakmayan havlu elinizde gözle görülemeyen küçül toz ve liflerin kalmasına izin vermeyecektir.
Lens kutusunun açılması
Lenslerinizi çıkartmadan önce lens kutunuzu açmalısınız. Kutuyu açtıktan sonra elinizi tekrar yıkayabilirsiniz. Gerekiyorsa lens kutusunu hidrojen peroksit ile dezenfekte edebilirsiniz. Bu işlemden sonra mutlaka kalan hidrojen peroksiti lens solüsyonu ile durulamalısınız. Lens kutusunun düzenli aralıklarla hidrojen peroksitle dezenfekte edilmesi gerekir. Göz üzerinde bulunan proteinler yumuşak kontakt lenslere yapışabilir. Yumuşak kontakt lenslerin yapıldığı madde olan hidrojel bu tip kalıntıların yapışması için son derece müsaittir. Lensin ve lens kutusunun üzerinde protein kalıntıları biriktikçe gözleriniz için tehlike oluşturabilir. Bu kalıntılar kaşıntı ve kızarıklıklar gibi ufak hassasiyetlerden ciddi görme bozukluklarına kadar uzanan hastalıklara sebep olabilir.
Parmakların solüsyonla ıslatılması
Ellerinizi yıkayıp kuruladıktan sonra dilerseniz ellerinizi lens solüsyonuyla bir miktar ıslatabilirsiniz. Kimileri kuru parmaklarla lens çıkartmayı daha kolay bulur, kimileri ise solüsyonla ıslatmayı tercih ederler. Kendiniz için uygun olan yöntemi deneyerek bulabilirsiniz.
Lens kabı temiz ve yeterince solüsyonla dolu olduğundan emin olduktan sonra lensinizi çıkartabilirsiniz. Bir yanda da lens solüsyonunuzu kapağı açık bir şekilde yakında tutmalısınız. Elleriniz ve lens kabınız lensi çıkartmak için hazır hale geldikten sonra:
Çıkardığınız lensi açık duran lens solüsyonu ile durulayabilirsiniz. Lenslerinizi temizlemek için asla musluk suyu kullanmamalısınız. Çok yönlü lens solüsyonunuz ve birkaç haftada bir kullanabileceğiniz hidrojen peroksitle yapacağınız dezenfeksiyon işlemi lenslerinizi temiz tutmanız için yeterli olacaktır.
Duruladığınız lensinizi solüsyonla doldurulmuş olan lens kutunuza yerleştirip kapaklarını kapatabilirsiniz. Kutunun içindeki lens solüsyonunuzu her gün değiştirmelisiniz. Asla eski solüsyonun üzerini yenisiyle doldurmayın. Böyle bir durum, yukarıda bahsettiğimiz protein ve bakteri kalıntılarının birikmesine sebep olabilir.
Alışma Sürecinde Önemli Noktalar
Lens takmaya yeni başladığınızda uymanız gereken bütün hijyen kuralları ile gözünüze yabancı bir cisim yerleştirmek zorlayıcı olabilir. Başlarda hatırlamakta zorlandığınız adımlar birkaç hafta içinde rutininiz haline gelecek, özel bir vakit harcamadan hızla yapamaya alışacaksınız. Lensin göze takılması ve çıkartılması da aynı şekilde kolaylaşacaktır.
Yeni lens kullanmaya başlayanlar ilk zamanlarda lens takma ve çıkartma işlemleri için deneme yapabilirler. Özellikle de sabahları lens takarken işe ya da okula gidecekler geç kalma endişesiyle paniğe kapılabilir, fakat lens takmaya alışmak için önce kendinizi rahat hissetmeniz gerekir.
Lens çıkartma ve takma işlemleri sırasında işiniz fazla uzarsa bir süreliğine ara verin ya da o günlük lens takmayın. Sakin kalmanız önemli olduğu gibi aynı zamanda da lensinize ne kadar çok dokunursanız yıpranma ve çizilme olasılığı o kadar artar. Bu nedenle de yeni lens kullanmaya başlayacaksanız ihtiyacınız olandan fazla bir çift lens almanızı da tavsiye ederiz. Böylece olası yırtılma ve çizilmelere karşı yedek lensleriniz de bulunacaktır.
Eğer lenslerinizi çıkartıp takma işlemlerine alışamıyorsanız kullandığınız lensin ya da lens solüsyonunun çeşitinde gözünüzü rahatsız eden bir özellik olabilir. Ya da göz kuruluğu gibi bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Bu tip sorunlarla karşılaşıyorsanız ilk yapmanız gereken göz doktorunuzu aramak olmalıdır. Doktorunuz gözünüze uygun farklı bir lens ya da lens solüsyonu tavsiye edebilir ya da göz kuruluğu veya göz tansiyonu için bir reçete yazabilir.
Her göz aynı değildir. Kimileri daha kuru kimileri nemli gözlere sahiptir. Bazılarının gözleri belli maddelere karşı hassastır, kimi gözlerin korneaları daha diktir. Bunların hepsi lens takma ve çıkartma işlemlerini etkileyen özelliklerdir. Göz doktorunuz ihtiyaçlarınıza uygun kontakt lensleri size tavsiye edecektir. Örneğin gözleriniz kuru ise daha fazla oranda su içeren hidrojel lensler kullanmanızı tavsiye edebilir, böylece gözlerinize gün içerisinde oksijen geçişi kolaylaşır.
Hijyen kurallarına dikkat ettiğinizde ve doktorunuzun önerilerine uyduğunuz sürece lens takma ve çıkartma işlemi git gide kolaylaşacaktır. Kısa bir süre içinde bu işlemler üzerinde hiç düşünmeden kolaylıkla yerine getirdiğiniz bir rutin haline gelecektir. Sizlere de sadece lenslerin sağladığı rahatlık ve kolaylığın tadını olası sorunlardan uzak kalarak çıkartmak kalacaktır.
İlginizi Çekebilir: Lens Seçimi Yaparken Dikkat Etmemiz Gerekenler