Kontakt lenslerin göz sorunları yaşayanların hayatına kattıkları kolaylıklar saymakla anlatılamayacak kadar çoktur. Gözlüklere kıyasla pek çok avantaj sağlayan kontakt lenslerin tek dezavantajı ise lens bakımıdır. Bu aslında tam anlamıyla bir dezavantaj sayılmaz çünkü günümüz teknolojisiyle üretilen yumuşak lensler ve solüsyonlar sayesinde lens bakımı günde birkaç dakikadan fazla sürenizi almayacak basit adımlardan oluşuyor.
Kontakt lensler, özellikle de yumuşak olanların yapışkan sayılabilecek bir yüzeyi vardır. Bu yapıldığı madde olan hidrojellerden kaynaklanır. Bu yapışkanlık gözdeki kornea tabakasının ürettiği proteinlerin lense aktarılmasına sebep olur. Aynı şekilde yumuşak lensler havadaki toz ve mikropları da kendine çekebilir. Göz gibi hassas bir organa temas edeceği için lenslerin tam anlamıyla temizlenmesi çok önemlidir.
Eğer yumuşak kontakt lensler her kullanımdan sonra çok iyi bir şekilde temizlenmezlerse protein kalıntıları üzerlerinde gün geçitikçe artacaktır. Bu protein kalıntıları gözde rahatsızlığa sebep olabilirler. Kimi durumlarda kaşıntı, acı ve hatta mantar meydana gelebilir. Sonu kısmi körlüğe kadar gidebilen bu rahatsızlıklardan uzak kalmak için günlük lens temizliğine yeterli vakti ve özeni ayırmanız lazım. Özellikle de lensiniz uzun süreli bir kullanıma sahipse temizliği ekstra önemlidir. Korneadan bulaşan protein kalıntıları gün geçtikçe artacağı için haftalık, aylık ve üç aylık lensler kullanıldıkça temizliği daha fazla dikkat ister. Tek günlük kullan at lensler için bu tarz bir temizliğe gerek yoktur.
Lens temizliği için piyasada pek çok farklı cins ve markada lens solüsyonu bulabilirsiniz. Lens solüsyonu seçimi konusunda aceleci davranmamanız teavsiye edilir. Her marka ve cins kontakt lens her solüsyonla doğru bir uyum sağlamayabilir. Bu nedenle de lens konusunda yardımcı olan göz doktorunuzun uyarlarını mutlaka solüsyon konusunda da dinlemelisiniz. Eczanelerin ve gözlükçülerin lens solüsyonu bölümleri kafa karıştıracak kadar çok marka ve çeşitte lens solüsyonu içerdiği için bu dükkanların çalışanlarından da yardım isteyebilirsiniz.
İlk defa kontakt lens kullanacaksanız lens bakımı ve temizliği başlarda göz korkutucu gelebilir. Fakat lenslerin hayatınızda sağlayacağı kolaylıklar düşünüldüğünde lens bakımını öğrenmek çok küçük bir bedel olacaktır. Böylece göz hastalıkları ve enfeksiyonlardan da kendinizi korumuş olacaksınız.
Lens bakımı günümüzde geçmişe göre çok daha kolay bir hâle gelmiştir. Eskiden birkaç ayrı çözeltiden oluşan lens temizleme ve nemlendirme sistemleri şu anda tek şişeli temizlemek solüsyonlarına dönüşmüştür. Günümüzde hâlâ kimi özel durumlar için birkaç adımlı temizleme sistemleri satılsa da çoğunluk için uygun olan tek adımlı solüsyon sistemleri yeterli olacaktır. Bu şekilde lens bakımı için çok daha az para ve vakit harcanmış olur.
Lens solüsyonunuzu satın almadan önce ne işe yaradığını ve piyasada ne gibi ürünler satıldığını öğrenmeniz faydalı olacaktır. Kimi solüsyonlar sadece temizlemek ve içinde lensleri temizlemek için kullanılır. Kimileri ise dezenfekte işlemi için. Uzun süre kullanılan lenslerin belli aralıklarla dezenfekte edilmesi gerekir. Solüsyon bu dezenfekte sistemlerinden sonra durulama için kullanılır.
Klasik lens solüsyonlarınızı seçerken doktorunuzun tavsiyelerine uygun. Her lens markası her solüsyonla aynı uyumu göstermez. Kimi solüsyonlar bazı lenslere zarar verebilir, ikisinin birleşimi gözde yanma ya da rahatsızlığa sebep olabilir. Bu solüsyonlar gündelik kullanım içindir. Lensinizi takarken ve çıkarırken durulamanız ve lens kutunuzda lensleri içinde saklamanız için tasarlanmışlardır.
Hidrojen peroksit bazlı lens temizleyicileri ya da lens temizleme tabletleri ise haftalık ya da aylık aralıklarla lenslerin dezenfekte edilmesi için üretilirler. Hidrojen peroksit sistemleri klasik lens solüsyonlarına göre çok daha fazla güçlüdür. Hidrojel yumuşak lenslerin temizlenmesi için uygunlardır.
Bunların yanında çok yönlü lens solüsyonları da bulunmaktadır. Çok yönlü lens solüsyonları hem klasik lens solüsyonu hem de hidrojen peroksit bazlı temizleyici görevi görürler. Böylece iki adımlı temizliğe gerek duymadan tek bir solüsyonla lenslerinizin temizliğini yapabilirsiniz. Çok yönlü solüsyonlar en çok tercih edilen solüsyonlar arasında yer alırlar. Tek adımdan oluştuğu için daha uygun fiyatlılardır ve kullanımı daha basittir. Fakat özel durumlarda kişilerin güçlü hidrojen peroksit solüsyonlara yine ihtiyacı olabilir.
Lens solüsyonunuzu nasıl kullanacağınız doktorunuz ve eczacınız tarafından size anlatılacaktır. Fakat bu yazıda sizler için püf noktalarıyla tekrardan adımların üzerinden geçeceğiz.
Çok yönlü lens solüysonlarının kullanımı oldukça kolaydır. Lensinize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkamalasınız. Ellerinizi yıkarken içinde nemlendirici ve esans içermeyen ve kolay durulanan bir sabunu tercih etmelisiniz. Nemlendirici içeren sabunlar elinizde kalıntı yapacaktır ve bu kalıntılar lensinize bulaşarak gözünüzü rahatsız edebilir. Bizim önerimiz, eğer günlün olarak lens kullanacaksanız bu iş için özel bir sabun edinmeniz yönünde olacaktır.
Lenslerinizi temizlemeden önce ellerinizi kurulamak için kullanacağınız materyal de çok önemlidir. Pamuklu bir havlu ya da başka bir tekstil ürünü kullanmanız tavsiye edilmez. Birincisi bunlar tek kullanımlık malzemeler olmadığı için üzerlerinde bakteri olabilir. İkincisi küçük iplik ve lens parçaları elinizde kalıntı bırakabilir. Lens solüsyonu kullanmadan önce ellerinizi kağıt havlu ile temizlemeniz ideal olacaktır.
Kutusundan çıkardığınız lensi avcunuzun içine alıp bol miktarda solüsyonla durulamasınız. Yeni çıkan çok yönlü lens solüsyonları ile durulama ya da temizleme yaparken lensi ovmanız gerekmez ama içiniz rahat etsin istiyorsanız avcunuzun içine doğru bol solüsyon dökerek lensi ovabilirsiniz. Böylece üzerindeki bütün protein kalıntıları ve toz parçaları temizlenecektir. Temizlediğiniz lensi gözünüze yerleştirebilirsiniz. Eğer rahatsızlık hissediyorsanız kayganlık için göz damlası kullanabilirsiniz. Bu göz damlasının cinsini yine göz doktorunuza ya da eczacınıza danışabilirsiniz.
Eğer kuruluktan değil de başka türlü bir rahatsızlık, yanma ya da alerji yaşıyorsanız bu size uygun olmaya bir solüsyon markası ya da cinsi kullanıyor olmanızdan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda solüsyonu kullanmayı bırakıp derhal göz doktorunuzla iletşime geçmelisiniz.
Lenslerinizi çıkaracağınız zaman yine işe temiz ve kağıt havlu ile kurulanmış ellerle başlayın. Solüsyonla doldurulmuş lens kutunuzun içine lensleri bırakın ve kapaklarını kapatın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta lens kutunuz içindeki solüsyonu her gün değiştirmeniz gerekliliğidir. Pek çok lens kullanıcısı günümüzde lens kutusundaki solüsyon azaldıkça içindekini boşaltmadan üzerine eklemeyi alışkanlık haline getiriyor. Bu da maalesef lens kutusu ve lens üzerinde kir, bakteri ve protein kalıntılarının birikmesine sebep oluyor. Çeşitli göz rahatsızlıklarına sebep olabilecek bu alışkanlıktan muhakkak uzak durmak gerekiyor.
Eğer iki adımlı bir lens temizliği kullanacaksanız lensinizi ve lens kutunuzu belirli aralıklarla dezenfekte etmeniz gerekecektir. Bunun için hidrojen peroksitli solüsyonu avcunuza alarak lensinizin üst yüzeyini avuç içinize karşı ovmanız gerekecektir. 20 saniye tam anlamıyla bir dezenfektasyon için yeterli olacaktır.
Lensinizi hidrojen peroksit bazlı solüsyon ile temizledikten sonra mutlaka klasik solüsyonlarla durulamanız gerekir. Hidrojen peroksit kalıntıları bulunan bir lens gözünüze zarar verebilir.
Dezenfekte işlemi sonrasında tıpkı çok amaçlı lenslerde olduğu gibi lens kutunuzu da dezenfekte ettikten sonra solüsyonla doldurmalısınız. Lens solüsyonlarınızı ideal ısıda saklar, kullanımdan sonra ağzını sıkıca kapatır ve son kullanma tarihlerinin geçmemesine dikkat ederseniz hiçbir sorunla karşılaşmazsınız.
İlginizi Çekebilir: Yeni Acuvue RevitaLens Lens Solüsyonu